“L’èxit per a nosaltres seria el tancament d’alguns serveis que oferim, això voldria dir que aquesta necessitat estaria coberta…

Des de l’Hort de ca la Bàrbara apostem també per la solidaritat, i hem començat a col·laborar amb la Fundació Jericó donant caixes d’aprofitament d’aliments. Sé tota la tasca que fan, però la veritat és que en tinc poca informació. I ara, en aquesta època tan estranya que ens ha tocat viure, pren més importància i valor tota la feina que desenvolupen. Tots alguna vegada podem necessitar ajuda, ajuda incondicional i sincera. Em reuneixo amb l’Anna Vila, la directora de la residència i el menjador Jericó, em pica la curiositat, vull saber-ne una mica més, què els mou a fer tot allò que fan, i com més podem ajudar…

 

A la Fundació sempre diem que qualsevol persona pot ajudar d’alguna manera i aportar el seu granet de sorra, sigui de manera puntual o de llarga durada. Ho poden fer a través de donacions materials, econòmiques, d’aprofitament alimentari o bé aportant el seu temps com a voluntari/a.

 

Anna, explica’m una mica sobre Fundació Jericó.

Anna: La Fundació Jericó es va crear amb la finalitat de promoure la sensibilització i conscienciació de la ciutadania i la protecció i creació de condicions bàsiques a les persones que per la seva situació personal, familiar o social es troben en greu risc d’exclusió social. Posem a l’abast d’aquestes persones la Residència temporal Jericó.

La Fundació Jericó la va crear Mossèn Joan Mora Pedra l’any 2014 a conseqüència de totes les demandes que va anar rebent durant els darrers anys a la Parròquia del Carme. Abans del 2014, es realitzaven els diferents serveis a la mateixa parròquia del Carme i a mesura que van anar creixent, es va crear de manera paral·lela la Fundació Jericó. Conjuntament amb la seva junta van ubicar els diferents serveis a l‘edifici del carrer Tallada 33 i es va anar professionalitzant.

 

Interessant. En el món del màrqueting es diu molt això, observa les necessitats… (riem) És una evidència que feia falta actuar. La necessitat hi era (i hi és) molt present…

Sí. S’havia de fer alguna cosa. A la Fundació Jericó es pretén treballar perquè l’ús periòdic i/o regular dels nostres serveis que cobreixen les necessitats bàsiques amb un baix grau de compromís faciliti la creació de vincles més o menys estables amb d’altres membres i amb professionals en un espai socialitzador. Aquest vincle permet a les persones ateses finançar, de manera progressiva, nous compromisos. Primer en l’ús de serveis, i posteriorment en la seva pròpia recuperació.

 

Generar noves oportunitats a través del vincle… I com ho feu? Quines accions dueu a terme?

Doncs tenim diferents serveis, els classifiquem segons la durada del seu ús. Per exemple, tenim serveis bàsics i puntuals, com són la higiene personal, el menjador social, la consigna i el roba. Després serveis bàsics, aquí estaríem parlant del Centre de dia i l’Allotjament nocturn de curta i llarga durada. Per últim, tenim els serveis de recuperació, que són el Centre de dia i els pisos d’inclusió compartits.

 

“L’èxit per a nosaltres seria el tancament d’alguns serveis que oferim, això voldria dir que aquesta necessitat estaria coberta i el servei ja no seria necessari per a la ciutat de Lleida.”

En canvi, observem que cada any augmenta el nombre de persones que estan utilitzant tots els nostres serveis. 

 

Durant el 2019 es van realitzar, 49.320 esmorzars. 44.235 àpats de dinar, es van cobrir 770 peticions de roba i hi va haver 33.827 pernoctacions a la Residència.

 

 

 

 

 

És complicat poder revertir segons quines situacions… Quins objectius us heu marcat per aconseguir-ho?

Sí, de vegades és difícil. El que volem és cobrir les necessitats bàsiques a través de l’allotjament, l’alimentació, els serveis d’higiene, i també el rober i consigna. També treballem per seguir detectant situacions en risc d’exclusió social. I, per últim no podem deixar de banda el nostre paper per sensibilitzar i conscienciar a la ciutadania de la tasca que realitza la Fundació Jericó.

 

Durant aquest estiu, amb l’Hort de ca la Bàrbara, hem estat fent una campanya per conscienciar sobre l’aprofitament alimentari i donar eines perquè la gent sàpiga que pot donar una segona oportunitat a aliments que de primeres són rebutjats. Un dels centres amb qui col·laborem, és amb vosaltres. De quina manera us beneficia l’aprofitament alimentari a vosaltres?

Doncs sí, tasca imprescindible! Aprofitem molts aliments de donacions de grans i petits establiments que aporten tots aquests productes alimentaris de manera altruista, això ens permet repartir-ho en els àpats a les persones que ho necessiten.

Tenim el servei de menjador que actualment disposa de 140 places, i ofereix esmorzars i dinars. Se’n poden beneficiar persones que estan allotjades a la Residència temporal, i també és accessible a totes les persones de la ciutat de Lleida que realitzen demanda del servei.

 

És bo de saber que sempre hi ha la possibilitat de tenir un plat a taula… Poca broma, toquem fusta (riem). Feu una tasca increïble.

(riu amb mi) Sí, la veritat és que la vida dóna moltes voltes i mai se sap…

 

Quins dies funciona el menjador?

Doncs s’hi pot anar de dilluns a diumenge, festius inclosos. Vull remarcar que totes les persones que fan possible que funcioni el menjador són voluntaris i voluntàries. I també agraeixo a totes les persones i establiments que contribueixen amb les seves donacions. Són imprescindibles.

 

 

Fundació Jericó s’ubica al carrer Tallada 33 de Lleida. Sempre estem oberts per concretar visites per poder veure la tasca que  estem duent a terme i poder veure els diferents serveis. També podeu parlar amb mi directament, podeu localitzar-me al 637 599 180.

 

 

 

Estem vivint moments molt convulsos, contradictoris i difícils. La societat ho nota, ho veiem cada dia per tot arreu, a les notícies, al carrer… Com us ha afectat la situació de la COVID-19 i quines mesures heu hagut de prendre?

Doncs, per una banda, hem hagut de fer diferents canvis als serveis per poder garantir la seguretat i  complir amb els protocols de salut. Com han estat dos confinaments totals de la Residència i de les persones que estaven utilitzant l’allotjament. També hi ha hagut canvis al menjador social, ara s’estan repartint els àpats amb carmanyoles per emportar i així podem oferir el servei a més persones. Per altra banda, hem vist un augment de persones que per la situació actual s’han vist afectades i han necessitat més la nostra ajuda i també dels serveis de la resta d’entitats socials de Lleida. En la mesura que ens ha estat possible, hem intentat garantir la seva continuïtat.

 

Què us agradaria dir a aquelles persones que no us coneixen, us poden ajudar d’alguna manera?

A la Fundació sempre diem que qualsevol persona pot ajudar d’alguna manera i aportar el seu granet de sorra, sigui de manera puntual o de llarga durada. Ho poden fer a través de donacions materials, econòmiques, d’aprofitament alimentari o bé aportant el seu temps com a voluntari/a.

 

Com ens podem posar en contacte amb vosaltres?

Fundació Jericó s’ubica al carrer Tallada 33 de Lleida. Sempre estem oberts per concretar visites per poder veure la tasca que  estem duent a terme i poder veure els diferents serveis. També podeu parlar amb mi directament, podeu localitzar-me al 637 599 180.

 

 

 

Perfecte! I escolta, ja per acabar. El tracte amb la gent porta sempre anècdotes, explica’m alguna situació curiosa amb què us hagueu trobat.

I tant! Sempre hi ha anècdotes a explicar, quan es treballa amb persones i més amb un gran nombre, sempre hi ha històries. Però, l’última anècdota que recordem molt positiva i emotiva, és la contractació d’una persona per treballar a la Residència que la vam conèixer fent demanda dels nostres serveis i gràcies al seu procés de recuperació ha pogut obtenir aquest lloc de treball i fer una vida totalment autònoma.

 

Ostres! Deu ser genial, dona sentit a tota la feina que es fa cada dia, una gran recompensa sens dubte!

I tant!

 

Alguna altra cosa que vulguis afegir que creguis que és important i que no hem comentat?

Sí, m’agradaria fer un petit resum en números per fer-se una idea de tota la feina que estem duent a terme, és molt significatiu.

 

Endavant…

Durant el 2019 es van realitzar, 49.320 esmorzars. 44.235 àpats de dinar, es van cobrir 770 peticions de roba i hi va haver 33.827 pernoctacions a la Residència.

 

Sens dubte en números impacta molt més! Moltes gràcies Anna per la tasca que realitzeu, gràcies per l’estona i tan de bo per al proper any aquestes xifres hagin anat a menys…

Sí… estaria bé (somriu)

Gràcies a tu i fins la propera.

http://fundaciojerico.blogspot.com/

 

 Laia Martínez Bagué per l’Hort de ca la Bàrbara

Deixa un comentari

Close Menu