Introducció a la fermentació vegetal

Segona Píndola culinària amb @Amandabataller. En aquest vídeo aprendrem més sobre la fermentació vegetal. Veurem què és el xucrut, el kimchi i la salmorra, i com fer-ho amb verdures #foradeserie. Una nova manera d’allargar la vida de les verdures, nutrir-nos de probiòtics, descobrir nous sabors i gaudir d’aliments deliciosos, per al paladar, però també per al nostre cos! 😋

Aquí tens la recepta del xucrut per a que les consultis tantes vegades com vulguis.

Pots seguir el video per  Instagram de l’hort de Cà la Bàrbara

 

XUCRUT

Per fer aquesta recepta necessites:

  • 1 col
  • Altres verdures com pastanaga, all, ceba, col llombarda, remolatxa, pebrots, raves, nap, etc. (opcional)
  • 1,5-2% del pes de les verdures en sal (1 kilo de verdures per 15-20g de sal)
  • Espècies al gust (cúrcuma, pebre, comí, fonoll, llavor de coriandre, gingebre…)

1. Treu les primeres fulles de la col que estiguin més verdes i velles. Renta la col amb aigua freda. Reserva alguna fulla verda per utilitzar al final.

2. Talla la col per la meitat i amb un ganivet gran fes talls ben fins per aconseguir tires fines de col i posa a un bol gran. També pots fer-ho amb una mandolina.

3. Afegeix la resta de verdures si vols afegir-les també ratllades o tallades fines, la sal i les espècies i amb les mans apreta la barreja i vés mesclant i apretant fins que comenci a sortir el líquid de les verdures. Quan hi hagi bastant líquid estarà llest per envasar.

4. Agafa un pot de vidre ben net on hi càpiga tota la quantitat que has preparat. Vés posant petites quantitats i premsant amb la mà o un morter perquè acabi de sortir el líquid i perquè no quedi oxigen atrapat. No l’omplis fins a dalt de tot, deixa un parell o tres de dits lliures fins a la tapa.

 

5. Afegeix un pes per assegurar-te que les verdures estan submergides sota el líquid durant tota la fermentació. Pot ser un pes de ceràmica o vidre, un paper de cuina amb una llimona o altra verdura que faci de pes, una fulla de col o una bossa de plàstic amb aigua (posant a sota un paper perquè el plàstic no entri en contacte amb el menjar).

6. Deixa el pot en un lloc obscur i amb una temperatura estable, no molt alta (13 a 24ºC). El temps de fermentació varia segons la temperatura, i pot estar des de 3 dies fins a mesos. En el moment que t’agradi el sabor, guarda’l a la nevera.

 

 

 

 

 

 

Amanda Bataller

Amanda Bataller és cuinera vegetariana i artista. La seva cuina és un viatge que parteix de la gastronomia local i es nodreix de les tradicions de diferents cultures del món, prioritzant sempre els productes locals, sense tancar les portes a nous sabors i ingredients. Un equilibri entre la creativitat i la tradició.

Criada en una família gourmet, ha estat sempre enamorada del sabor real dels aliments naturals de qualitat i del menjar sa i nutritiu. Com a amant de la naturalesa, és conscient de l’impacte mediambiental dels aliments que triem i dels cicles de la naturalesa, triant sempre com a protagonistes productes ecològics, de proximitat i temporada.

Conscient, no sols de l’impacte mediambiental de les nostres eleccions, sinó dels temps i processos de la cuina. Presència i consciència desde l’elaboració al propi acte de menjar i compartir el amor cuinat.

Web Amanda Bataller  /   Instagram @amandabataller

 

Enllaç a Instagram del video de les receptes.

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

Close Menu