L’Hort de ca la Bàrbara som una empresa familiar ens dediquem des de fa quatre generacions a l’agricultura.

Ens sentim molt agraïts per lo que la terra ens ha donat i ara volem tornar-li el favor, fem que sigui més sostenible i perduri per a moltes generacions més.

De una manera o d’una altra ja hem fet “petits” passos: com es incorporar l’agricultura de producció integrada en els nostres cultius, crear la botiga amb productes ecològics, (de proximitat, de qualitat , a granel , directes del productor..) …etc i fins i tot, fer una campanya per treure el plàstic d’un sòl ús a la botiga…

I encara ens queda molt camí per fer…

I per això, hem creat aquest Decàleg com un pla d’acció… 10 principis, 10 propòsits de Ca La Bàrbara per a arribar a ser una empresa més sostenible i respectuosa amb el medi ambient i amb tots vosaltres.H

10 principis 10 propòsits de L'Hort de Ca la Bàrbara

LA NOSTRA ÚLTIMA INICIATIVA

PRINCIPIS I PROPÒSITS?

Els Principis son els compromisos que hem assolit
i els Propòsits son els que volem aconseguir

Hem escollit aquests deu per què ens agrada mirar dins nostre per després observar tot allò que ens envolta. I hem reconegut una sèrie d’accions que hem fet i podem fer per millorar la nostra relació amb el medi ambient.

Cada un d’ells té a veure amb les nostres activitats com a pagesos, com a comerciants i com a ciutadans.

I així com amb els nostres proveïdors, els nostres clients i la comunitat que ens envolta. Formen part de tot aquest engranatge i hem pres consciència de la nostra responsabilitat sobre el medi ambient, i en conseqüència a tots nosaltres.

La nostra intenció és previndre el dany al medi ambient a través dels nostres productes i serveis. I també, promoure una actitud participativa, eco amigable i compromesa amb la comunitat.

Formem part de un tot
i volem pendre partit

Com ho farem?

A poc a poc i amb bona lletra

Anirem desvelant la xarxa dels 10 Principis, 10 Propòsits.
I ho farem construint un mural a la botiga i al mateix temps explicant-ho a aquest web i a l‘Instagram de @hort_de_ca_la_Barbara.

Així també, segons els avenços de cada un dels 10 Principis, 10 Propòsits us anirem informant a través de l’apartat de les Notícies.

Produïm de la manera
més natural i respectuosa
amb el medi ambient i la salut

La majoria de fruites i hortalisses que conreem, distribuïm i venem estan sota el segell de la Producció integrada. Poc a poc anem avançant a una Producció ecològica amb una varietat de poma i pera pròpies. Mentrestant, a la botiga podreu trobar una selecció verdures i fruites de Producció ecològica dels nostres proveïdors.

La nostra experiència no pot ser més profitosa. Gràcies al control que fem per reduir l’ús de adobs fitosanitaris, combinem les tècniques agrícoles nostres avis i les més modernes per conservar la terra i també, la flora i fauna que hi habiten. Això permet que els nostres conreus siguin de la màxima qualitat i que siguin segurs per tots vosaltres.

Més informació sobre la Producció integrada i Producció ecològica.

Segell Producció integrada

El nostre segell de Producció integrada.

Del nostre camp
a casa vostra

Som agricultors i productors de fruita dolça. I ho som per vocació. Ens impliquem i treballem dur amb tots els sacrificis que aquest ofici comporta, però amb la satisfacció de plantar, adobar, podar, regar, collir i cuidar fins a l’ultim detall els nostres productes amb el màxim respecte amb el medi ambient. Per portar-vos les fruites més fresques a casa vostra.

Actualment, treballem 22 hectàrees de terra exclusivament a la fruita dolça. Així que la majoria dels albercocs, peres,pomes, nectarines, figues, préssecs, caquis i magranes son km.0, de veritat.

2-Som_Productors

Som pagesos des de fa quatre generacions.

Més enllà d'una
alimentació saludable

Oferir productes de proximitat i temporada és el nostre principi vital. Dos conceptes lligats pels seus beneficis sostenibles, pel medi ambient, la salut i l’economia local.

La majoria de fruites que us oferim són dels nostres cultius de Rosselló, Lleida o de pagesos de Catalunya i la franja. Les verdures són directes de pagesos de la zona de Lleida i Catalunya. Cal dir, que coneixem i tenim un tracte directe amb els pagesos que ens porten les fruites i verdures acabades de collir. Això ens garanteixen la qualitat, la frescor, el punt òptim de consum i de maduració en el cas de les fruites, i sobretot el carinyo que tracten els seus productes.

De temporada, vol dir que s’ha collit en el seu punt just de maduració i per tant tenen el millor gust, aroma, aparença i per tant més propietats nutricionals.

Encara que la nostra premissa és la proximitat i temporada, hi ha fruites que no les podem produir a causa del nostre clima com són els plàtans, alvocats, mangos, pinyes, …, etc. i les atansem a vosaltres pels seus beneficis d’una dieta saludable.

Si voleu saber més sobre proximitat i temporada hem trobat aquest article tant entenedor de l’Hospital de St. Joan de Déu.

directe-de-pages

Pagesos com el Josep Maria Solsona que ens porten els seus productes acabats de collir.

El millor residu és aquell
que NO es genera!

La prevenció significa generar menys residus. És tot allò que es pot fer –i ha de fer-se– per reduir el volum de residus destinats a la recollida i disminuir la nocivitat dels residus generats. (Font: ewwr)

l’Hort de Ca la Bàrbara posem en pràctica les 3 Rs: Reduir, reutilitzar i reciclar, que son la base de la prevenció. Reduir implica prevenir la formació de residus, modificant els models de producció i els nostres hàbits de consum i adquirint productes responsablement. Reutilitzar significa tornar a usar un producte per a la mateixa funció (reparant-ho) o per a altres usos alternatius, allargant així la seva vida útil. Finalment, Reciclar, que permet aprofitar els diferents materials dels residus i introduir-los en els cicles de producció com a matèries primeres. En la regla de les 3 Rs les accions estan ordenades segons la prioritat que hem de donar-los: 1) Reduir el consum de recursos naturals, productes, etc. 2) Reutilitzar els productes En últim lloc, 3) solament quan no són possibles les dues accions anteriors, reciclar.

En aquesta xarxa de Principis-Propòsits, la Prevenció de residus es la principal que reuniex altres principis que es convertiràn en accions a complir: Sense plàstics: Rebutjar els plàstic d’un sol ús; Aprofitament: En contra del malbaratament alimentari i per a un consum més responsable; Reciclatge: Classificació i reciclatge correcte per afavorir reintroducció a la cadena de producció i la Compra verda: Consum de Productes i serveis més sostenibles i ètics.

Seguiu els pròxims 4 principis per veure que fem per prevenir els residus. Si voleu més informació passeu per La Setmana Europea de la Prevenció de Residus.

Prevenció
Reduir, reutilitzar i reciclar
en la botiga i en el nostre dia a dia.

Buscant solucions
a l'excés de plàstics

Des de mitjans de setembre de 2018 vàrem deixar d’utilitzar els plàstics d’un sol ús a la botiga. Gràcies a una campanya i la implicació de molts clients-amics vam deixar enrere les bosses de plàstic d’un sol ús, petites i grans.

Encara que posem a disposició bosses biodegradables, de paper, de cotó orgànic de comerç just, safates de cartó …, etc. Creiem que el millor residu és el que no es genera, per això animem sempre a la reutilització i la reducció. Portar les seves bosses, carmanyoles, cabassos, pots de vidre, utilitzar caixes buides, reomplir oueres, …, mil idees que donem a les nostres xarxes socials.

Els comerços d’alimentació de productes frescos no ho tenim gaire fàcil. Encara que hi ha alternatives, no és suficient, ja que alguns tipus d’aliments que necessiten més protecció o refrigeració per tal que siguin segurs per consumir. Tenim l’esperança que aquests materials siguin cada vegada més accessibles, assequibles i sobretot de proximitat. Seguim buscant.

La lluita contra el plàstic s’estén també als productes i a les eines de la botiga. Per exemple, mirem que els productes amb envasos de plàstic estiguin justificats o que no hi hagi sobre envasat, també hem ampliat la zona a granel i a poc a poc a mesura que es fan malbé els estris de plàstic els anem substituint per altres de materials com la fusta, l’acer inoxidable i el vidre.

Vols veure la iniciativa que vam fer Compte enrere, Adéu plàstics?.

Clienta amb les seves bosses
Una clienta-amiga que fa la compra
i utilitza els seus propis cistells.

Reduïm al màxim
el malbaratament alimentari

Des del camp a la botiga fins que arriba a casa vostra fem lo màxim per reduir el malbaratament alimentari, aprofitant millor els recursos naturals.

Som petits i això és un avantatge, ja que reduïm el nombre d’intermediaris des de la producció fins al consum. Hi ha menys manipulació i disminuïm el temps que han de mantenir-se en condicions controlades i per conservar-se durant més temps una vegada arriben a casa vostra.
Produïm fruita dolça i no tota la fruita arriba a la botiga. Inevitablement per diferents causes la fruita es descarta però és recollida per l’empresa Indulleida que la transforma en purés, sucs, aromes, …, etc.
Apostem per proveïdors de proximitat i de temporada. Això fa que la fruita i verdura es pugui consumir en el punt òptim de maduració i mantingui totes les seves propietats.
Distribuïm directament a restaurants i col·lectius. Experts en aprofitar les fruites i verdures en exquisides salses, trinxats, conserves, macedònies, …, etc.

 

I a la botiga donem més que una segona oportunitat al menjar:

  • Les fruites/verdures “imperfectes” que encara són bones i mantenen la seva qualitat, descomptes del 50% o més.
  • Els làctics abans del seu consum preferent fem promocions a meitat de preu.
  • En el pa i els dolços, els pastissers revenen el pa per menjar a animals de granja, gallines.
  • Moltes vegades, col·laborem amb organitzacions benèfiques com l’Església evangèlica pentecostal de Lleida.
  • Les nostres dependentes aconsellem per a un consum més responsable.
  • A última hora del dia DONEM A QUI HO NECESSITI les fruites i verdures que es poden aprofitar.
6-aprofitament

La fruita i verdura madura la senyalitzem
amb la oferta corresponent.

Un bon reciclatge
afavoreix l'economia circular

El reciclatge es produeix quan el material ja arribat al final de la seva útil. Quan ja no es pot reutilitzar.

Per tant per afavorir l’economia circular és necessari una correcta classificació i posterior destrucció per a que torni a ser un material útil per a introducirse en la cadena. Segons el material, en el contenidor marró la matèria orgànica com les fruites i verdures; en el contenidor groc els plàstics i el blau el paper i cartró.

L’Ajuntament de Lleida ens ha facilitat els contenidors per al nostre comerç. Ara ja podem llençar la brossa de manera selectiva dintre de la botiga.

7-reciclatge

Contenedors per a cada tipus de residus.

Per a un consum més sostenible, social i ètic

Escollim per a la venda els productes més ecològics, sostenibles i de proximitat possible.

Però davant hi ha persones que els produeixen, així que valorem també la seva responsabilitat social, ètica i ambiental. Escollim els nostres els proveïdors, pagesos, …, etc. amb els valors ètics, socials i mediambientals que admirem. Com per exemple, els productes a granel són d’un proveïdor 100% ecològic i de confiança. Així també, cada vegada més, procurem que els serveis que contractem i els productes que comprem siguin durables, de baix manteniment, i reduint així els costos de tractament de residus i les emissions contaminants. Com per exemple, estem introduint les aigües en format vidre i retornable.

I tots els detalls són importants, com el cartell dels “10 principis-10 propòsits” està fet a partir d’un vell palot nostre i amb pintures ecològiques.

Com a comerciants i com a ciutadans, fer una compra més verda i responsable també pot fer reduir l’impacte ambiental.

8-Compra_verda
Una petita mostra dels productes
que tenen valors admirables.

Les persones donen sentit a l'Hort de ca La Bàrbara

Entenem la sostenibilitat des del punt de vista de la cura medi ambient, però també comptem amb l’aspecte social, les persones són el motor de l’Hort de ca la Bàrbara. Tant nosaltres mateixos, els nostres treballadors de la botiga i del camp, proveïdors, associacions, els nostres clients, als qui ens segueixen en Instagram, …, etc.

Des de l’inici d’aquesta empresa, una de les decisions crucials era assegurar unes condicions sociolaborals òptimes dels nostres treballadors com són: un bon clima laboral, l’organització de la feina, la igualtat d’oportunitats, la conciliació de la vida laboral i familiar, i donant l’oportunitat a persones estrangeres continuar la seva vida al nostre país.

També, col·laborem amb associacions del nostre sector de la fruita dolça i del comerç, treballant activament pel futur de la professió.

I com havíem dit, en el principi de la Compra verda, també la nostra política de compres valorem la responsabilitat dels proveïdors pel que fa als aspectes socials i mediambientals.

I per últim els nostres clients, que valoren el nostre producte i fan que oferim lo millor de nosaltres.

9-Responsabilitat_social
Les persones son el nostre motor.
Aquí, la Present amb la Lídia i l’Eva a cada banda.

Aprendre valors
ens enriqueix a tots

Creiem que una botiga amb uns valors tan vius també pot ser un bon canal per aprendre tant per a nosaltres com a vosaltres, els nostres amics, clients i proveïdors.

És un manera perquè ens coneixeu millor i així enfortir els nostres lligams a través dels temes que treballem cada dia i altres temes que ens preocupen.

Temes com la nostra feina com a pagesos, sobre els mètodes de l’agricultura, sobre els beneficis de proximitat en els aliments, i altres que us podem interessar directament com són els hàbits de consum responsable, d’alimentació saludable, sobre l’ètica dels petits negocis, …etc.

Durant aquest 2018, hem posat en marxa algunes campanyes i accions per a conscienciar sobre el problema dels plàstics d’un sol ús i hem aconseguit, gràcies a un joc, que molts de vosaltres tingueu l’hàbit de portar les vostres bosses. També hem fet visible el nostre compromís amb la sostenibilitat amb “els 10 principis 10 propòsits de ca la Bàrbara” on cada setmana us informàvem sobre un aspecte que ja formen part de la nostra feina i altres que treballarem a curt i llarg termini. I per últim, el nostre regal de Nadal, la llibreta per fer llistes de la compra per tal de conscienciar sobre l’aprofitament dels aliments.

Bossa pròpia

Cartell de la campanya per fomentar l’ús de la pròpia bossa i estalviar plàstic al medi ambient.

Close Menu